top of page
  • iWallet | Blog Yazarı

Çalışan Turnover Tanımları ve Hesaplamaları

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2020

Çalışan Turnoverı, bir kuruluştan ayrılan ve yerini yeni çalışanlar alan işçi sayısı veya yüzdesi olarak ifade eder.Çalışan devir hızının ölçülmesi, devir nedenlerini incelemek ya da bütçe amaçları için kiralama maliyetini tahmin etmek isteyen işverenlere yardımcı olabilir. Turnover referansları kafa karıştırıcı olabilir;bu nedenle çalışan devir hızı ile ilgili özel tanımlar ve hesaplamalar insan kaynakları uygulayıcıları için yararlı olabilir.



Farklı Turnoverların Karşılaştırılması

Her ne kadar farklı turnover türleri mevcutsa da, genel tanım turnovernun istihdam ilişkisi sona erdiğinde meydana gelmesidir. Turnover ve yıpranma - bazen bir çalışanın ayrılışını tanımlarken birbirinin yerine veya birlikte kullanılan terimler farklıdır. Yıpratma genellikle emeklilik, işten çıkarma veya çalışanın ölümü nedeniyle istihdam ilişkisinin sona ermesini ifade eder ve yıpranmadan ayırt edilebilir, çünkü yıpranma meydana geldiğinde pozisyon yeni bir çalışanla doldurulmaz.

İstemsiz Çalışan Turnover

Kötü iş performansı, devamsızlık veya iş yeri politikalarının ihlali nedeniyle çalışanların işten çıkarılmasına istem dışı turnover denir. Bazı işten çıkarmalar, performans veya politika ihlalleri nedeniyle işten çıkarılan çalışanlara tanınmayan bazı federal ve eyalet hükümlerine sahiptir.

Gönüllü Çalışan Turnover

Bir çalışan kendi iradesiyle şirketi terk ettiğinde buna gönüllü fesih denir. Çalışanlar işlerini bırakmak için bir takım nedenler verirler. Başka bir şirketle çalışmayı kabul ediyor, yeni bir bölgeye yerleşiyor veya çalışmayı imkansız kılan kişisel bir konu ile ilgileniyor olabilirler. Bir çalışan gönüllü olarak iş ilişkisini sona erdirdiğinde, genellikle işverene işinden istifa etme niyetini yazılı veya sözlü olarak bildirir.

İstenilen ve İstenmeyen Turnover

Turnover genellikle olumsuz bir çağrışım içerir, ancak turnover her zaman olumsuz bir olay değildir. Örneğin, arzulanan turnover, performansı şirketin beklentilerinin altına düşen bir çalışanın yerini, performansı beklentileri karşılayan veya aşan bir kişi alır. İstenmeyen bir performans, devamsızlık ve gecikme pahalı bir performans sergileyen kişinin yerine işini yapan bir çalışanın yerini alması istenir çünkü şirketin kârlılığını artırabilir.

İstenen turnover, çalışanların değiştirilmesi, bir organizasyona rekabet avantajı sağlayabilecek yeni yetenek ve becerileri aşıladığında gerçekleşir. Tersine, istenmeyen turnover, şirketin performansı, becerileri ve nitelikleri değerli kaynaklar olan çalışanları kaybettiği anlamına gelir.

Temel Turnover Hesaplamaları

Temel turnover hesaplamaları nispeten basittir. Şirketinizde 100 kişi çalışıyorsa ve 15 işçi işten çıkarılırsa veya işten çıkarsa, turnovernuz yüzde 15 olur. Çoğu kuruluş, turnovernun altında yatan şeyin ne olduğunu belirlemek için daha ayrıntılı hesaplamalar kullanır. Beş çalışanın Ocak ayında, bir çalışanın Mayıs ayında ve dört çalışanın da Kasım ayında ayrıldığını varsayın. Yıllık turnover oranınız yüzde 10'dur ve aylık ortalama turnovernuz yüzde 8,3'tür.

Çalışan devir hesaplamaları, istemsiz ve gönüllü gibi farklı turnover türlerini veya çalışanların düşük performans, devamsızlık veya başka bir yerde yeni iş kabul eden çalışanlar gibi daha özel nedenleri de etkileyebilir. Turnover hesaplamaları, işe alma maliyetlerini, eğitim gereksinimlerini veya işe alım faaliyetlerine ayrılan personel süresini tahmin etmede yardımcı olur.

1.468 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page